Factorbooks Otonom ERP’nin yapay zeka destekli e-Fatura çözümü ile zaman kazanın, maliyetlerinizi azaltın ve yasal süreçlerde bir adım önde olun.
Hemen İncele Demo Talebie-Fatura, faturaların elektronik ortamda, internet üzerinden iletilmesini sağlayan dijital bir belge sistemidir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen format ve standartlara uygun olarak düzenlenen e-Fatura, Vergi Usul Kanunu (VUK) gereği bir faturada bulunması gereken tüm bilgileri içerir. Satıcı ve alıcı arasında güvenli, hızlı ve hatasız fatura paylaşımını amaçlayan bu sistem, kağıt fatura kullanımını ortadan kaldırarak dijitalleşmeyi destekler.
Factorbooks kullanıcıları için geliştirilen e-Fatura çözümü, mükelleflerinin GİB e-Belge Düzenleme Portalına girmeden, Factorbooks sistemleri üzerinden kolayca e-Fatura düzenleyebildiği ve gönderebildiği, ayrıca göndermiş oldukları e-Faturaların takibini sağlayabildiği bir uygulamadır. Factorbooks altyapısı ile kullanıcılarına hızlı, güvenli ve zahmetsiz bir e-Fatura deneyimi sunar. Bu sayede işletmeler, maliyet tasarrufu sağlarken süreçlerini otonom ve kesintisiz şekilde yönetir.
Factorbooks e-Fatura, işletmenizin tüm faturalama süreçlerini otomatize ederek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) standartlarına %100 uyum sağlar. Faturalarınızı dakikalar içinde oluşturun, gönderin ve saklayın. Geleneksel yöntemlerle kaybettiğiniz zamanı kazanın, süreçlerinizi dijitalleştirin ve rekabette öne geçin
e-Dönüşüm süreçlerinizi bulut teknolojilerine taşıyarak; finansal süreçlerde karşılaşabilecek hataları en aza indirir, iş akışını kesintisiz hale getirirsiniz ve süreden tasarruf edersiniz.Factorbooks ile e-Faturalarınızı kolayca keserek anında gönderin, her yerden takip edin, fatura süreçlerini hızlandırarak muhasebe yükünüzü hafifletin.
Factorbooks Otonom ERP sistemiyle %100 uyumlu çalışır, muhasebe ve satış süreçlerini birleştirir.
Yapay zeka desteğiyle faturalarınız otomatik olarak düzenlenir ve iletilir.
Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde dakikalar içinde kullanıma hazır hale gelir.
Faturalarınızı hızlıca oluşturup anında alıcısına ulaştırabilirsiniz.
Faturalarınıza her an, her yerden kolayca erişin ve yönetin.
Fatura hareketlerinizi detaylı analiz ederek işletmenizi izleyin.
Kağıt, baskı ve kargo maliyetlerinden tamamen kurtulursunuz.
Manuel işlemleri ortadan kaldırarak insan hatasını minimize eder.
Tüm fatura verileriniz bulut ortamında güvenle saklanır ve yedeklenir.
Yasal gerekliliklere %100 uyumlu altyapı ile kesintisiz operasyon sağlar.
Faturalarınızı hızlıca gönderip tahsilat süreçlerini başlatarak nakit akışınızı hızlandırırsınız.
Faturalarınızı dijital ortamda güvenle saklayın ve gerektiğinde hızlıca erişin.
Zahmetsizce e-Faturaya geçiş yapmanızı sağlayan ücretsiz danışmanlık hizmeti sunar.
Kurumsal kimliğinize uygun fatura şablonlarını kolayca oluşturun.
e-Fatura, Özel Entegratör ile oluşturulup imzalanarak GİB’e iletilir ve alıcısına teslim edilir. Teslim bilgisi uygulamadan takip edilir.
GİB düzenlemelerini sürekli takip ederek sisteminizi güncel tutar.
Fatura, elektronik ortamda hazırlanan fatura türüdür. eFaturalar, e-İmza veya mali mühür ile imzalanır, zaman damgası taşır ve yasal olarak kağıt faturadan farksızdır. e-Fatura uygulamasına geçildikten sonra kağıt fatura düzenlenemez. e-Fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflere elektronik fatura, sisteme kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv Fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
GİB'in 22 Ocak 2022 tarihinde yayınladığı tebliğ ile e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu da değişti. Önceki dönemlerde sınırı 10 milyon TL olan e-fatura zorunluluğu; 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL olarak düzenlendi.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor.
e-Fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflere e-fatura, E-fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv Fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Cirosu e Faturaya zorunlu geçiş limitine ulaşmayan işletmeler de gönüllü olarak e Fatura kullanıcısı olabilmektedir.
e-Faturaların vergi kanunlarına göre 5 yıl, Ticaret Kanununa göre 10 yıl muhafaza edilmeleri zorunludur. e-Fatura mükellefi firmaların e-Faturalarını arşivleme ve ibraz yükümlülükleri kendilerine aittir.
Elektronik imzanın ve Mali Mührün doğruluk ve geçerlilik kontrolünün yapılabilmesi için faturalar elektronik ortamda arşivlenmelidir.
e-Fatura uygulamasına geçtikten sonra e-Fatura mükelleflerine kesilen kağıt faturalar yok hükmündedir. Yalnızca e-Fatura uygulamasına geçmemiş mükelleflere kağıt fatura düzenlemeye devam edilebilmektedir.
e-Fatura, Türkiye'de belirli kriterleri sağlayan firmalar için bir zorunluluktur. Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecinde uygulamaya aldığı en önemli regülasyonlardan biridir.
e-Faturanın sağladığı temel faydalar şunlardır:
Gönderdiğiniz ve işlemin başarıyla tamamlandığı e-Faturanın iptali ancak alıcı tarafın faturayı reddetmesi durumunda gerçekleşir. Alıcı taraf e-Faturaya kabul cevabı vermişse veya e-faturanın gönderiminden azami 7 gün geçmişse alıcı tarafından iade e-Fatura gönderilmesi gerekmektedir.
Vergi Usul Kanunu’na göre malın teslimi ya da hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Düzenlenme tarihi 7 günden eski olan e-Faturaların gönderilmesi mümkün olmakla birlikte özel usul cezası uygulanır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nda “Mal ihracı ve Yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, e-Fatura olarak düzenleyeceklerdir.” maddesi bulunmaktadır. İhracat işlemlerinde e-Fatura kullanım zorunluluğu yalnızca hali hazırda e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefleri kapsamaktadır. e-Fatura uygulamasına geçmemiş ihracatçı mükellefler matbu fatura kullanmaya devam edebilirler.
E-fatura mükellefi olmak için yapmanız gereken ilk şey Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür başvurusu yapmanız gerekir.
Mali mührünüzü temin ettikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesinden elektronik fatura başvurusu yapmanız gerekir.
e-Fatura mükellefi entegratör e-Fatura sistemine giriş yapar ve muhasebe iş süreci dahilinde Factorbooks’a girilen bilgileri görüntüler. Kullanıcı, faturasını kesmek istediği belgeyi seçtikten sonra sistem, alıcının e-Fatura mükellefi olup olmama durumuna göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura oluşturur.
Kullanıcı, doğrudan entegrasyon yöntemini tercih ettiği ve şartlarını yerine getirdiği durumda, imzaladığı e-Faturayı GİB'e gönderir. Eğer kullanıcı e-Fatura sürecini özel entegratör aracılığıyla yürütmeyi seçerse, oluşturulan e-Fatura otomatik olarak özel entegratöre gönderilir. Özel entegratör, e-Faturayı imzalayıp GİB'e göndermek ile yükümlüdür; kullanıcı süreç boyunca e-Faturaların durumlarını Factorbooks sistemi üzerinden kontrol edebilir.
e-Fatura çözümü sayesinde arşivlenen e-Faturaları Factorbooks sistemi üzerinden görüntülemek ve istenen kriterlere göre Arşivinizdeki e-Faturaları gün, hafta ve aya göre filtreleme imkânı sunar.