Dijital dönüşüm, günlük hayatımızı derinden etkileyerek çalışma biçimlerimizden, kullanılan araçlara ve hatta kişisel tercihlere kadar birçok alanı değiştiriyor. İşletmeler, bu hızlı değişim ve yeniliğin getirdiği zorluklarla başa çıkmak için çaba gösteriyorlar. Rekabetin yoğun olduğu bu dijitalleşen ortamda, işletmelerin dönüşüm yaparak yeni müşteri deneyimleri sunmaları ve iş modellerini çeşitlendirmeleri gerektiğinin bilincindeler. Ancak, mevcut altyapılarının sınırlamaları nedeniyle bu dönüşümü sıklıkla gerçekleştirmekte zorlanıyorlar.
Gelecek beş ila on yıl içinde, insanlar, teknoloji, veri, cihazlar ve genişleyen ağlar gibi unsurların bir araya gelmesiyle endüstrilerin her sektöründe köklü değişiklikler gözlemleyeceğiz. Bu değişiklikler, yeni endüstrilerin doğmasına ve mevcut endüstrilerin yeniden şekillendirilmesine yol açıyor, kuruluşları uyum sağlamaya ve gelişmeye zorluyor.
Teknoloji, iş süreçlerini geleneksel yaklaşımlardan farklı bir şekilde yönlendirecektir. Başarılı şirketler, hızla artan değişim temposuna ayak uydurmak için çeviklik, müşteri odaklılık ve eyleme geçirilebilir içgörülerin temelini oluşturduğu temel teknoloji prensiplerine dayanan işletim modellerini benimseyecekler. Bu sayede başarılı bir dönüşüm süreci yaşayarak geleceğe yönelik güçlü bir temel oluşturacaklar.
“Ağ değişikliği faaliyetlerinin %70'inden fazlasını otomatikleştiren kuruluşlar, kesinti sayısını en az %50 oranında azaltacak ve iş bileşenlerine %50 daha hızlı hizmet sunacaktır.”
Pazara yeni ürünler ve hizmetler sunmak için işbirliği içinde yenilik yapan dahili, geleneksel ve geleneksel olmayan ilişkiler ağı.
Uçtan uca teslimattan sorumlu birden fazla işlevi tam sorumlulukla ve şirketin geri kalanına çok az güvenerek entegre eden "iş içinde iş".
İşletmenin günlük faaliyetlerini ve operasyonlarını desteklemek için, merkezi BT ile ortaklaşa, organizasyon genelinde teknoloji satın alımını ve entegrasyonunu kolaylaştıran organizasyonların doğal evrimi.
Şirket genelinde inovasyon girişimlerini desteklemek için teknoloji sağlayan Mükemmellik Merkezleri aracılığıyla geleneksel BT hizmeti sunumundan dijital dönüşümden sorumlu olmaya geçiş.
Daha fazla iş verimliliğini desteklemek ve üretkenliği ve çalışan katılımını ve memnuniyetini artırmak için dijital olarak etkinleştirilmiş işlevler arasında yakın işbirliği için teknolojiden yararlanan, kuruluş çapında bir iş dönüşümü girişimi .
Factorbooks Otonom ERP Teknolojisi, TÜBİTAK destekli bir AR-GE projesi olarak 2010 yılında hayata geçirildi ve sürekli olarak geliştirilmektedir. Factorbooks Dijital İşletme Platformu mimarisi, bir dizi disiplini entegre ederek ticari işletmelerin verimliliğini artırmayı hedefler.
Platformun temel disiplinleri arasında:
Verilerin etkili bir şekilde depolanması, işlenmesi ve paylaşılması için bulut bilişim hizmetlerini kullanma.
Veri analitiği ve öngörü yeteneklerini güçlendiren makine öğrenimini entegre etme.
Platformun akıllı kararlar almasını sağlamak ve karmaşık görevleri otomatikleştirmek için yapay zekayı kullanma.
Tekrarlayan ve kurallara dayalı görevleri otomatikleştirme, iş süreçlerini hızlandırma iş süreci otomasyon teknolojisi
Kullanıcı etkileşimlerini değerlendirerek işletmelere değerli bilgiler sunan davranışsal puanlama.
Core System Platformun temelini oluşturan ve otomatik işleyişi sağlayan yazılım tabanı.
Yazılım hizmeti olarak sunulan, kolay erişim ve güncelleme imkanları sağlayan hizmet.
Embedded Finance özelliği ile finansal çözümleri entegre etme.
Factorbooks Dijital İşletme Platformu, Software as a Service (SaaS) sınıfında değerlendirilirken, ERP uygulamasındaki Embedded Finance özelliği sayesinde Banking-as-a-Service (BaaS) kategorisinde de bulunmaktadır. Manuel girişi %90 oranında azaltarak iş süreçlerini optimize eden bu ERP çözümü, Doğal Dil İşleme (NLP) veya AI/Makine Dili (AI/ML) önerileri üzerine kullanıcı onayıyla istisna işlemleri oluşturabilir.
Tüm müşteri ve tedarikçi faturaları elektronik ortamda yöneten platform, banka mutabakatlarını API aracılığıyla gerçek zamanlı olarak gerçekleştirir. Tedarik zinciri süreçleri, sipariş taleplerini işleme koyma, ticari malın konumundan toplama ve insan müdahalesi olmaksızın istenen teslimat noktasına teslim etme yeteneklerine sahiptir.
Raporlama süreçlerinde modern bir yaklaşım benimseyen Factorbooks, ERP Bulut güncellemelerini, testlerini ve özellik dağıtımlarını üçüncü taraf danışmanlara olan bağımlılığı en aza indirerek gerçekleştirir.
Factorbooks'un iş modeli, SaaS Cloud Services Platformu üzerinde çalışan otonom ERP uygulamasını ticari işletmelerin kullanımına sunmayı ve "Commercial Digital Ecosystem" (CDE) Dijital Ticaret Ekosistemi modelini oluşturmayı amaçlar.
Factorbooks Ekosistemi, minimum insan katılımıyla çalışan akıllı, birbirine bağlı modüler bir yapıdan, etkin teknolojiden ve değer yaratan algoritmalardan oluşur. Çeviklik, müşteri odaklılık ve içgörülere dayalı rekabet avantajı sağlamak isteyen büyüme odaklı işletmelerin evrimini temsil eder.
İşletmedeki roller, insan müdahemesi gerektiren görevlerden ziyade, otonom algoritmaları destekleyen pozisyonlara doğru evrilecektir. Teknolojinin sıradan görevleri üstlendiği ve çalışanların daha stratejik sorumluluklara odaklandığı bir gelecekte, iş yapma şekli değişecektir.
Otonom İşletme Yönetimi'ne geçiş, işletmelerin yeni nesil iş modellerini benimsemelerini, yetenek yönetimine yeni yaklaşımlar getirmelerini, BT organizasyonlarını geliştirmelerini, iş ortakları ekosistemi ile değer akışını optimize etmelerini ve teknoloji satın alımını en iyi şekilde yönetmelerini gerektirecektir.
"Software as a Service (SaaS)" modeli, yazılımın bulut hizmetleri olarak sunulduğu bir dağıtım yöntemini ifade eder. Bu model, kullanıcıların yazılımı internet aracılığıyla erişmelerine ve kullanmalarına olanak tanır. Dolayısıyla, "Factorbooks" uygulamasının SaaS olarak sunulması, kullanıcıların bu uygulamayı çevrimiçi olarak kullanabileceği ve uygulamanın altyapısının ve hizmetin sağlanmasının bir bulut hizmeti tarafından desteklendiği anlamına gelir.
Factorbooks uygulamasının SaaS olarak sunulması, kullanıcıların uygulamaya abone olmalarını ve abonelik temelinde erişim elde etmelerini sağlayacaktır. Bu, işletmeler için uygulamaya hızlı bir şekilde erişim sağlarken, yazılımın güncel ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
"Autonomous Business Management" (ABM), işletmelerin iş süreçlerini ve operasyonlarını otomatikleştirmek, optimize etmek ve verimliliği artırmak için kullanılan bir yaklaşımdır.
Bu yaklaşım, otomasyon, yapay zeka (AI), makine öğrenimi (ML) ve diğer gelişmiş teknolojileri içermektedir. ABM'nin temel amacı, işletmelerin daha az insan müdahalesiyle daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlamaktır.
Gelişen ekonomilerde işletmelerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri uygun ve hızlı finansman tedarikine erişebilmelerine bağlı olduğu bilinmektedir. Factorbooks Dijital İşletme Platformu içerisine gömülü finans ürünleri sayesinde ucuz ve kaliteli finansmana erişimi sağlanmaktadır.
Hizmet olarak bankacılık iş modeli ve teknolojisi sayesinde işletmeler bankaların finansal ürün ve hizmetlerine uygulama içerisinden tek tuşla online erişebilir ve anında kullanıma geçebilir.
İşletmeler mal ve hizmetlerini uygulama üzerinden herhangi bir ara yazılıma ihtiyaç duymadan tüm pazaryerlerine “ör. Amazon, N11, Trendyol” online entegre olarak satışlarını yapabilir ve işlerini büyütürler.
İşletmeler mal ve hizmetlerinden kaynaklanan E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter vb. resmi belgeleri uygulama üzerinden herhangi bir ara yazılıma ihtiyaç duymadan e-devlet hizmetlerine online olarak entegre olur ve belgelerin gönderimini ve alımını yapar online muhasebe kayıtlarını oluştururlar.
İşletmelerin tüm ticari işlemlerinden doğan muhasebe hareketleri uygulama tarafından otonom olarak tek düzen hesap planına online kayıtları yapılır.
Otonom olarak oluşturulan kusursuz hesap planı üzerinden Mizan, Bilanço, Mali Tablolar, Beyannameler online olarak uygulamanın gösterge panelinden görüntülenir. İhtiyaç halinde Mali Müşavir Maliye denetimi, Banka “kredi tahsis” vb. kurumların incelemesi için online paylaşımına açılabilir.
İşletmeler ticari malları ve üretim yöntemlerini en verimli şekilde değerlendirmesi veya tahsis edilmesi ile israfın ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesini sağlayarak ekonomik verimliliklerini artırırlar. Factorbooks analitik raporları işletmeye yol gösterici olur.
Factorbooks, TOGAF 10 v. Standard kurumsal mimari, COBIT 5, BT yönetim çerçevesi, ISO 27001 , OWASP, SIEM, KVKK & GDPR ile verilerinizi güvenli ve uyumlu tutmak için yasal gereklilikleri karşılayan standartlara sahip platform sağlar.
Tüm hassas veriler, iletişimler ve depolamalar için güçlü şifreleme yöntemleri kullanılır. Bu, verilerin yetkisiz erişimlere karşı korunmasını sağlar.
Kullanıcıların güçlü ve benzersiz kimlik doğrulama yöntemleriyle sisteme erişmeleri sağlanır. Bu, yetkisiz erişimleri engeller.
Ağ güvenliğini artırmak için güvenlik duvarları kullanılır. Bu, kötü niyetli saldırılara karşı bir ek savunma sağlar.
Yazılımlar ve güvenlik yamaları düzenli olarak güncellenir. Bu, bilinen güvenlik açıklarını kapatmamıza yardımcı olur.
Sistemdeki aktiviteler izlenir ve kayıt altına alınır. Bu, potansiyel tehditleri tespit etmemize ve yanıtlamamıza yardımcı olur.
Kullanıcıların erişim düzeyleri gerektiği kadar sınırlanır. Sadece gerekli verilere ve işlevlere erişim izni verilir.
Veriler düzenli olarak yedeklenir ve bu yedekler güvenli bir şekilde saklanır. Veri kaybını önlemek için önlemler alınır.
Personel, güvenlik protokollerine uyma ve güvenlik farkındalığını artırma konusunda eğitilir.